Pražská kuchyně běžná i sváteční

Pražská kuchyně běžná i sváteční
ISBN: 978-80-257-2381-4
Dostupnost: skladem
s DPH
Vaše cena398,00 Kč
ks
Pavel Růt

Pražská kuchyně běžná i sváteční


Pokus najít odpověď na to, zda pražská kuchyně měla svůj vyhraněný ráz, není zcela jednoduchý. Praha nikdy nebyl malou kulturně uzavřenou enklávou, naopak vždy se jednalo o otevřené město přijímající stále nové vlivy. V knize Pražská kuchyně běžná i sváteční Pavel Růt představuje znovu své rozsáhlé znalosti pražských dějin a jejich nejrůznějších aspektů. Prokazuje přitom nesmírnou erudici literární i uměleckou a jeho nový počin je dalším cenným příspěvkem k poznání málo známé tváře Prahy 19. století a její každodenní historie. Je určena nejen odborníkům a zájemcům o pragensie, ale může poskytnout i praktické vodítko současným pražským restauratérům, gurmetům a gurmánům všeho druhu. V knize jsou zastoupeny recepty pokrmů v té době pro Prahu typické, ale i zápisky z cest na zkušenou, které podnikali známí pražští hoteliéři. Můžete se seznámit s recepty na polévku pro chudé, válečnou kuchařkou, ale také sváteční kuchyní. To vše přináší nevšední pohled na to, jak se od roku 1800 dodneška poměrně radikálně měnila kuchyně, jak co se vybavení týká, tak jídel, která se v ní vařila.

Obsah:

Stručný přehled receptářů a pramenů ke staropražské kuchyni
Kuchyně do roku 1800

Úvod do kuchyně 19. století
Seznam zkratek citovaných zdrojů
Slovníček
Míry a váhy
Kalendář pražské kuchyně a jídel svátečních
Rozpis sezónních potravin
Kalendář svátků

Pražská krmě sváteční
Cukrářství
Pečivo
Pokrmy štědrovečerní
Pokrmy velikonoční

Loruna pražské kuchyně
Pražské lahůdky
Sladkosti
Nápoje

Hlavní receptář
Polévky
Zavářky, knedlíčky a jiné
Hovězí a telecí maso
Vepřové maso
Jehněčí a skopové maso
Koňské maso
Guláše, perkelty, zadělávaná masa
Drůbež
Holubi
Zvěřina
Divocí ptáci
Omáčky
Studené omáčky
Jelita, jitrničky, nádivky, sekaniny a paštiky
Ryby
Raci, žáby, šneci a želvy
Houbová jídla
Vaječná jídla a jejich příprava
Knedlíky, noky, nudle a pokrmy z rýže
Přílohy

Přílohové a ranní pečivo, topinky apod.
štrůdly, wandle, bodýn nebo bodin, kugluf, koláče, vdolky, koblihy apod.
Dorty a sváteční pečivo, cukrovinky domácí
Saláty
Rosoly, huspeniny, pudinky, zmrzliny
Sýry
Jak se co uchovává
Další

Změny kuchyně aneb směřování k dnešku
Poválečná kuchyně
EXPO 67
Kuchyně restaurací
Domácí kuchyně
Recept na závěr

Soupis kuchařek vydaných v českých zemích po roce 1800 s drobnými komentáři
Bez určení data, první třetina 19. století
Kuchařské knihy v Čechách od roku 1800 do roku 1900
Po roce 1900 až do 1948
Po roce 1945

Podrobný obsah

Argo, Praha 2017, 544 str., 160 x 235 mm, ISBN 978-80-257-2381-4