Krajiny prostřených i prázdných stolů II.

Krajiny prostřených i prázdných stolů  II.
ISBN: 978-80-7560-087-5
Dostupnost: skladem
s DPH
Vaše cena270,00 Kč
ks
Blanka Jedličková, Milena Lenderová, Miroslav Kouba, Ivo Říja (eds.)

Krajiny prostřených i prázdných stolů  II.

Evropská gastronomie v interdisciplinárním přístupu

Dvoudílná kolektivní monografie Krajiny prostřených i prázdných stolů se v široké metodologické škále věnuje proměnám evropské gastronomie od středověku po naši současnost. Její první část přiblížila různá pojetí jídla a stravování, vyplývající z dobového kontextu, zeměpisné polohy i vývojového stupně konkrétních sociálních skupin či profesních vrstev. Druhý svazek tvoří šestnáct rovněž chronologicky řazených kapitol, jež soustředí v širším středoevropském kontextu pozornost zejména na literární a umělecké reflexe nastíněných témat.

Obsah:

Úvod
Klára z Assisi a Kateřina Sienská: Anorektičky, nebo eucharistické světice? Vít Machálek
Obraz středověké české kuchyně v Klaretových slovnících. Lydia Petráňová
Jídlo v nouzi. Alena M. Černá
Džbán - koflík - půllitr. Pavel Panoch
Kulinárské umenie a prax. Kuchárska kniha v meštianskej domácnosti. Viliam Čičaj
Knedlík - kulinární fenomén střední Evropy. Eva Dittertová
Podoby gastronacionalismu ve středoevropských národních hnutích "dlouhého" 19. století. Aleš Kozár
Funkce kuchařských knih v české a slovinské literární kultuře první poloviny 19. století. Aleš Kozár
České kuchařské knihy v "dlouhém" 19. století. Žánr, gender, národ. Milena Lenderová
Autorský subjekt v paratextech českých kuchařských knih první poloviny 19. století. Ivo Říha
Magdaléna Dobromila Rettigová a literární gastrofilie aneb Od kuchařky k muzeu.Vladimír Novotný
Kuchařská škola Domácnost. Vaření jako (národní) umění a věda. Irena Štěpánová
Parnasistní nektar, realistické uzenky a naturalistický hlad? K motivům jídla a jeho funkcím v české beletrii druhé poloviny 19. století. Michal Fránek
Deníky Ferdinanda Fingerhuta. Měšťanská strava poloviny 19. století. Milena Secká
Jídlo a kulinářství prizmatem současných dětských knih. Radek Malý
Ambivalence kulinárních obrazů v literatuře i v médiích. Viktor Šlajchrt

Univerzita Pardubice, r. 2017, rozměr 148 x 210 mm, 331 s., česky, ISBN 978-80-7560-087-5