Tachovská kuchařka receptů, příběhů a vzpomínek

Tachovská kuchařka receptů, příběhů a vzpomínek
ISBN: 978-80-261-0864-1
Availability: in stock
including VAT
your price499,00 Kč
ps
Gabriela Fatková, Andrea Königsmarková, Tereza Šlehoferová

Tachovská kuchařka receptů, příběhů a vzpomínek

Tachauer Kochbuch der Rezepte, Geschichten und Erinnerungen


Vydejte se na cestu Tachovskem – svéráznou krajinou západních Čech na hranici s Bavorskem. Poznejte tachovský region prostřednictvím chutí, vůní a vzpomínek jeho současných i minulých obyvatel. Tato kniha pojednává nejen o jídle, ale i o lidech, jejich životě a příbězích spojených s místními událostmi i velkými dějinami; je koláží vytvořenou z receptů, výpovědí pamětníků a střípků z historie, která poskytuje jedinečný pohled na každodennost zasazenou do kontextu klíčových momentů 20 století.

Obsah:

Úvod

Jaro
O paní Hermíně, a jak vařila mezi perleťovými knoflíky
Každá bylina je koření, jen vědět nač. Jarní bylinky v tachovské kuychyni
Dokud hrách a kapusta, chaloupka není pustá: Když je třeba dodržovat půst
Ne jednako Bůh rozdává, jednomu hus, druhému páva: Ohlasy blízké i vzdálené kuchyně restaurací a lázeňských hotelů
Vraz tam dvacet vajec: Recepty pro úspěšné koledníky

Léto
O pané Haně, a jak na Šumavě nakonec nezůstala
Lidé se radují létu, včely květu: Léto na talíři
Chceš-li z pole bráti, musíš na ně dáti: Jídlo, když není času nazbyt
Co se v létě rodí, pro zimu se hodí: Léto zavařeniny a zpracování drobného ovoce
Kdyby nebylo oráče, nebylo by (boháče ani) koláče: Pečení s lesními plody i bez nich

Podzim
O paní Anně, a jak život strávila v lese a na zahradě
V čase nouze i brambory pochoutkou: Bramborová jídla na každý den
Sliby jako v lese hřiby: houby v kuchyni
Holoubci a ouška: Historie řádně zavinutá
Máš-li chléb, zuby se najdou: Domácí chléb
Nejen chlebem živ jest člověk: Podzimní zvěřinové hody

Zima
O paní Marii, a jak odešla s manželem do Plané
Dobrá hospodyňka si s kouskem masa vždycky poradí: Zabijačky a masová jídla
Na Vánoce dlouhý noce: Sváteční vaření
Chléb náš vezdejší - buchty jsou jedlejší: Masopustní pečení

Závěr

Západočeská univerzita, Plzeň 2019, 175 x 245 mm, 319 str., česky a německy, ISBN 978-80-261-0864-1